FEMINISTKY.SK

Šachovnica je čiernobiela alebo Dámsky gambit po rómsky
February 26th, 2021
agata.jpeg

Agáta Berková z Poltára má jedenásť rokov a záľubu v hraní šachu. Úspechy žne na domácom i zahraničnom poli. Keď zvíťazila na svojom prvom šachovom turnaji, nemala ešte ani sedem rokov. Dnes je majsterkou Slovenska GPX do 8 rokov a v rámci exhibičného vystúpenia sa jej dokonca podarilo uhrať remízu s ruským šachovým veľmajstrom Anatolijom Karpovom či s majstrom Kanady Tomášom Krňanom.


Agáta sa celkom vymyká zaužívanej predstave o šachovom talente: je žena a Rómka. Trénuje ju jej otec Milan Berko, ktorý vedie šachový klub Hrochotskí jazdci a rovnako ako jeho dcéra búra mýty o tom, že Rómovia do šachového sveta nepatria. Neuveriteľný príbeh pokračuje ďalej.

Otec Milan je samoživiteľ a k šachovým tréningom ho priviedla práca v komunitnom centre v malej obci pri Zvolene – Hrochoti. Na jeho nápad založiť šachový krúžok sa chytili najmä rómske deti. Skupine prischol názov Hrochotskí jazdci podľa filmu Jazdci z južného Bronxu. V ňom bol šach mostom medzi problematickými černošskými deťmi a ich bielym učiteľom.

Napriek Milanovej snahe a nadšeniu detí mal krúžok spočiatku minimálnu podporu zo strany okolia. Chrbtom sa im otočil aj starosta, a tak si hráčky a hráči museli vystačiť s dvoma-troma šachovnicami.

Milan Berko sa však nevzdal a krúžok postupne zveľaďoval. Začal mladých hráčov a hráčky prihlasovať na rôzne súťaže, čo spočiatku sprevádzali rozpaky. „Šach je o tom, že je všade ticho. Zrazu na súťaž príde tlupa Rómov. Súťažiaci pred tým neboli zvyknutí na Rómov. Keď sme sa zjavili pri dverách, mali ste vidieť, ako sa na nás všetky hlavy otočili. Dokonca som videl, že tam boli dámy, ktoré si chytili kabelky a kontrolovali si, či majú veci na mieste. Bolo to nepríjemné, všimli si to aj deti,“ popísal Milan Berko účasť na prvej šachovej súťaži.

Z problémových rómskych detí sa vďaka šachu stali šikovní stredoškoláci a stredoškoláčky. Podmienkou navštevovania krúžku sú totiž dobré školské výsledky.

Šachová záľuba zmenila pohľad detí nielen na seba samých, ale aj to, ako ich vníma okolie vrátane učiteľského zboru. „Dali im pocítiť, že sú hlúpe. Akonáhle začali hrať šach, už si to nikto nedovolil povedať,“ komentuje zmenu v prístupe okolia Milan Berko.

Šachmat, ľudáci!

https://www.facebook.com/slovaksoflatecapitalism/posts/1060677747764569

ZDROJE:
https://www.dobrenoviny.sk/.../chlapcov-hneva-na-sachovom...

https://mybystrica.sme.sk/.../hrochotski-jazdci-potiahnu...

https://mybystrica.sme.sk/.../hrochotski-jazdci-chcu...

https://dennikn.sk/.../splnomocnenec-vlady-ravasz-prehral...